Zorg

Vroeg of laat krijgen wij allemaal met zorg te maken. Iedereen verdient goede zorg. Als je gezondheid je in de steek laat, helpen wij elkaar met hulp die zo dicht mogelijk bij huis wordt georganiseerd, zodat het weinig aanpassing vraagt van ons dagelijks leven. Zodat je in je eigen vertrouwde huis en buurt goed oud kunt worden. Wij vinden het normaal dat familie, buren en vrijwilligers elkaar helpen. Als dat niet lukt, staan professionele medewerkers klaar voor de ondersteuning die je nodig hebt. Wij steunen daarbij initiatieven voor zorg op kleine schaal.

  • Senioren blijven het liefst zo lang mogelijk in hun eigen huis en buurt wonen. Wanneer een aanpassing van de woning nodig is om zelfstandig te kunnen blijven wonen, dan dient een vergunning voor aanpassing zo snel mogelijk te worden verleend. Dit stimuleert immers het zelfstandig blijven wonen.
  • Daarnaast zijn wij voor het bouwen van meer woningen waar je goed oud kunt worden en woonvormen waar ouderen bij elkaar kunnen wonen, zoals in hofjes. 
  • Wij zijn er trots op dat veel Nederlanders met liefde zorgen voor hun naasten. Deze mantelzorg is ontzettend waardevol voor onze samenleving. De gemeente staat mantelzorgers bij om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken. 
  • Wanneer extra zorg buiten de vertrouwde omgeving nodig is, dan moet die snel beschikbaar en van goede kwaliteit zijn en zo mogelijk dichtbij Borne. 
  • Wij vragen inwoners om ondersteuning zoveel mogelijk zelf te regelen, zodat het past bij hun wensen. Dat is goed mogelijk met een integraal persoonsgebonden budget (ipgb). Dit geldt eveneens daar waar sprake is van meerdere ondersteuningsvragen met betrekking tot welzijn, zorg, werk en inkomen, jeugdhulp, schuldsanering en mobiliteit.  
  • De regels voor extra ondersteuning zijn niet voor iedereen goed te begrijpen en daarom vinden wij het van belang dat de gemeente de mogelijkheid biedt voor gratis, onafhankelijke ondersteuning bij het aanvragen van zorg. Iemand die je helpt om duidelijkheid te scheppen in de regels en in jouw belang meedenkt.
  • De gemeente helpt bij het koppelen van allerlei soorten van vervoer, zoals voor ouderen, kinderen en gehandicapten. Hierbij werkt ze ook samen met buurgemeenten. 
  • Zorg dient laagdrempelig te zijn en bij voorkeur dicht in de buurt. Huisartsenpraktijken, sociale wijkteams en de gemeente (WMO-loket) spelen hierin een cruciale rol.  
  • Het is eerlijk dat je meebetaalt aan je eigen zorg. Binnen de wettelijke mogelijkheden heft de gemeente een eigen bijdrage.
  • De rijksmiddelen ingevolge de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) en Jeugdzorg worden door ontschotting van budget volledig aangewend voor de uitvoering van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO-) en voor de jeugdzorg taken.
  • De zorgdiensten worden scherp ingekocht. Kritisch wordt vooraf onderzocht of de betrokken dienst bonafide is.