Dienstbaarheid

We verwachten van de gemeente dat ze optimaal dienstbaar is aan de burger. Zowel digitaal, als persoonlijk. Dat vragen snel worden beantwoord, dat problemen adequaat worden opgepakt, dat oplossingen worden aangereikt. Meldingen en klachten moeten snel en goed worden afgehandeld. Een gemeente die veel digitale producten aanbiedt moet ook extra investeren in een snellere doorloop van de procedures. Vaak wordt de maximaal mogelijke beslistermijn gehanteerd voor het afdoen van zaken. Wat ons betreft kan dat korter. Het is voor ons vanzelfsprekend dat de gemeente een digitaal loket heeft dat 24 uur per dag open is. Zo kunnen we onze zaken regelen, wanneer het ons uitkomt.

  • De gemeente communiceert helder en begrijpelijk met de inwoners. 
  • De gemeente spant zich in voor een veilige en betrouwbare digitale overheid. 
  • Wij vinden het normaal dat de gemeente opneemt wanneer je ze belt met voor- en achternaam, en dat de gemeente er alles aan doet om je goed en snel te helpen. De gemeente is er voor ons, niet andersom.
  • Wij willen dat het gemeentehuis ook buiten kantooruren open is voor zaken die je niet digitaal kunt regelen. 
  • De gemeente zorgt ervoor dat de computers en ICT bij de tijd zijn, dat persoonsinformatie altijd beveiligd is en de privacy gewaarborgd. 
  • Een transparante overheid vinden wij belangrijk. De gemeente informeert de inwoners over gegevens die belangrijk zijn om een oordeel te kunnen vormen over de kwaliteit van het bestuur, zoals de staat van de financiĆ«n, de besteding van subsidies, met andere gemeenten vergelijkbare statistieken van kosten van de gemeente, verstrekte subsidies, WOB-verzoeken etc.  
  • Privacy is een groot goed, dus het is belangrijk dat de gemeente de digitale privacy van inwoners borgt. De gemeente werkt samen met andere overheden om digitale criminaliteit, zoals identiteitsfraude, tegen te gaan of te bestraffen.